Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

пʼятницю, 24 червня 2016 р.

Як самостійно оформити туристичну шенгенську візу?

Поки точаться розмови про можливий безвізовий режим України з Європейським Союзом, громадянам нашої держави все так же доводиться проходити безліч бюрократичних сходинок, котрі ведуть до отримання дозвільного документу на в’їзд до країн Європи. Щоб убезпечити себе від зайвого головного болю, багато хто звертається до туристичних фірм та посередників, які за певну плату допомагають оформити шенгенську візу. Та якщо ви бажаєте самостійно зайнятися оформленням цього документу, поради стануть вам у нагоді.«ЕнергоЛайф.інфо» пропонує приклад оформлення польської шенгенської візи.
Крок №1: Як стати у чергу на подання візових документів?
Як не дивно, а проблеми з оформленням візи у наших громадян виникають ще з самого початку. Для того, щоб подати у візовий центр необхідний пакет документів, необхідно попередньо зареєструватися. Офіційні джерела повідомляють, що це можна зробити в інтернеті за допомогою спеціальних сервісів (до прикладу, якщо відкривати шенгенську візу в Посольстві Польщі, то це можна зробити за цим посиланням http://www.polandvisa-ukraine.com/scheduleappointment_2.html). Другий спосіб - за телефонами кол-центрів.
Як демонструє практика, підвищений попит на послугу реєстрації ускладнює робочий процес кол-центрів. Додзвонитися за наданими номерами дуже складно – чекати з’єднання можна навіть годину або дві. Тому простіше зробити це через інтернет (майте на увазі, що через завантаженість сервісу він також може «зависати»).
Важлива деталь: якщо ви плануєте поїздку в Європу у найближчі кілька тижнів, то, скоріше всього, отримати Шенгенську візу не встигнете. Нині стати в чергу на подання документів можна за місяць-півтора, плюс в середньому два тижні на отримання відповіді з консульства. Наприклад, при спробі стати в чергу 24 червня, сервіс пропонує найближчу дату 5 серпня.
Реєструватися на подачу документів можна лише 24 години опісля сплати сервісного збору, котрий становить 520 гривень за один пакет документів з ПДВ. Оплатити його можна лише в Кредо банку або Ідеа Банку. Ніяких реквізитів для цього знати не потрібно.
На виданій банківській квитанції про оплату послуг буде зазначений індивідуальний номер, котрий потрібно буде вказати при реєстрації.
Крок номер 2 – збираємо пакет необхідних документів
Для отримання Шенгенської туристичної візи потрібно подати певний набір документів. Але при його підготовці також можуть виникати «підводні камені».
Стандартний пакет документів:
- візова анкета з вклеєною фотографією, заповнена латинськими літерами
- дві кольорові фотографії розміром 3,5 х 4,5 см
- діючий закордонний паспорт з вільними сторінками
- внутрішній паспорт – оригінал і копія всіх сторінок з відмітками
- оригінал та копія страхового медичного полісу разом з квитанцією про його оплату (оформлюється зазвичай безпосередньо у візовому центрі та коштує від 10 євро).
документи, що підтверджують вид діяльності, наявність фінансових коштів/зв'язків з Україною (довідка з місця роботи). Якщо людина офіційно не працевлаштована, то необхідно надати довідку з банку про наявність фінансових коштів та довідку про рух коштів за останні 3 місяці. Пенсіонери подають  оригінал та копію пенсійного посвідчення, а також довідку про отриману пенсію за останні півроку. Учням та студентам потрібна довідка з навчального закладу з дозволом звільнення під час поїздки від занять.
Окрім всього вищеназваного необхідні також документи, які підтверджують наявність у туриста фінансів на подорож. Це, наприклад, довідка з банку про наявність фінансових коштів + виписка про рух коштів на рахунку за останні 3 місяці.
Важлива деталь: За інформацією візових експертів, суму потрібно розраховувати виходячи з того, що у кожного подорожуючого повинно бути мінімум 45 євро на день для Польщі та 60-80 євро для країн Західної Європи.
Якщо ви розраховуєте на меншу суму, то можна вдатися до наступних хитрощів: покласти на рахунок гроші в затребуваній сумі, взявши позику, і після отримання виписок з банку зняти позичені гроші з картки та відразу повернути їх.
Якщо подорожуючий не має власних коштів, то потрібно подати документи спонсора – родича першої лінії: оригінал листа-спонсорування, довідка з банку про залишок на рахунку + виписка про рух коштів за останні три місяці спонсора.
Оформлюючи туристичну візу, також потрібно надати документи, підтверджуючі мету поїздки. Це підтвердження бронювання готелю на кожен день перебування у Шенгенській зоні. У підтвердженні повинна бути наступна інформація: термін резервації, прізвища та імена, паспортні дані всіх осіб, що подорожують, адреса і телефон готелю, інформація про ціну здійсненої оплати, яка повинна складати мінімум 50 % у випадку резервації в Польщі, в інших державах Шенген – 100 %, а також печатка готелю і підпис відповідальної особи. Також потрібно надати підтвердження оплати готелю – чек або виписку по оплаті рахунку.
Не забудьте окрім цього підготувати детальний поденний план подорожі, надрукувавши його на окремому аркуші.
Крок номер 3 – подача документів
Пункти прийому візових анкет є не у всіх містах України. Подати документи на отримання візи можна у Києві, Житомирі, Вінниці, Хмельницькому, Харкові, Дніпрі, Івано-Франківську, Львові, Тернополі, Рівному, Луцьку, Чернівцях, Ужгороді та Одесі.
У зазначений при реєстрації день потрібно з’явитися у пункт прийому та надати працівнику анкету на оформлення візи разом з зібраним пакетом документів. Оплатити страховку (коштує від 250 грн) та зробити її копію разом з копією чека також можливо прямо у візовому центрі. Там же є каси для оплати візового збору, котрий становить 35 євро.
Важливо: У разі відмови у наданні візи сервісний та візовий збір не повертаються!
Також у візовому центрі доведеться здати біометричні дані – процедура обов’язкова з червня 2015 року та проводиться раз на три роки.
Після всіх необхідних процедур та подачі документів вам можуть запропонувати додаткові послуги – кур’єрську доставку паспорта додому (100 гривень), що особливо важливо для проживаючих в інших містах, та СМС-інформування (вартість – 20 гривень).
Коли будуть відомі результати про надання візи?
Отримати відповідь про результати розгляду справи можна в строк від 6 до 10  робочих днів, не враховуючи дня подання документів. Максимальний строк – 30 календарних днів (в окремих випадках), що потрібно мати на увазі, плануючи поїздку.
Як бачите, самостійне оформлення візи може доставити багато клопотів. Але зверніть увагу, що таким чином право на відвідування Шенгену вам обійдеться приблизно у 1750 гривень, тоді як через посередника доведеться викласти у 2-3 рази більше. Окрім того, ніхто не гарантує, що вас не обдурять, або ж отримана таким чином віза не завдасть вам інших клопотів. Нерідко бувають випадки, що «посередницька» віза не дає змоги просунутися далі аеропорту або кордону, бо, наприклад, не відповідає меті поїздки. Ще шахраї можуть оформити на своїх клієнтів кредит у банку, скориставшись отриманими документами. Таким чином, юристи радять самостійно звертатися в авторизовані візові центри чи посольства країн, які ви збираєтеся відвідати.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!