Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

четвер, 2 червня 2016 р.

Луценко виступив за зміну "закону Савченко"

Закон не повинен поширюватися на рецидивістів

Генеральний прокурор України Юрій Луценко виступає проти скасування "закону Савченко", але його потрібно змінити, щоб люди, які вчинили особливо тяжкі злочини, не виходили на свободу. Про це він заявив в ефірі телеканалу "1+1".

Зазначимо, суть закону Савченко полягає в тому, що суди зобов'язані враховувати засудженим кожен день, проведений у слідчих ізоляторах, як два дні відбуття покарання. Згідно з супровідними документами, закон покликаний "відновити права осіб, засуджених до позбавлення волі, права яких були значно обмежені під час утримання під вартою, і сприяти зменшенню строків тримання у слідчих ізоляторах громадян, які перебувають під слідством і судом".

На думку генпрокурора, норма закону не повинна поширюватися на засуджених, які скоїли особливо тяжкі злочини.

"Але хочу вам сказати, як людина, яка знає цю проблеми зсередини: перебування в наших СІЗО є дійсно катуванням. Ба більше, як людина, яка багато читає, що ця норма була скасована в СРСР "рік за два" в камері в 1937 році, коли було зорганізовано ГУЛАГ і було надіслано інструктивні документи МВС: "Віднині скасовується рік за два в камері і скасовується умовно-добровільне звільнення після двох третин, як правило, умовного строку. І стимулювати рабів ГУЛАГу було виключно пайкою". З тих часів ця норма і загубилась. Зараз вона знову введена", - сказав він, пише ТСН.

Разом із тим Луценко вважає, що "закон Савченко" потрібно змінити.

"Я особисто як людина виступаю за те, щоб ця норма "рік за два" не поширювалась на тих, хто повторно вчинив злочин-рецидив і тих, хто вчиняє особливо тяжкий злочин проти особи, тобто згвалтування, навмисне вбивство тощо", - сказав генпрокурор.

Нагадаємо, закон "Про удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув'язнення в строк покарання", який в експертному середовищі отримав назву "закон Савченко", набрав чинності ще 24 грудня 2015 року. Він передбачає зарахування строку попереднього ув'язнення в строк відбування покарання за схемою, згідно з якою один день у слідчому ізоляторі прирівнюється до двох днів у тюрмі.

Однак експерти та правоохоронці почали бити на сполох лише в середині лютого, коли закон реально почав діяти. Співробітники Пенітенціарної служби підрахували, що, відповідно до нього, на свободу достроково вийдуть близько 50 тисяч засуджених, 4,6 тис. з яких були засуджені за тяжкі та особливо тяжкі злочини - пограбування, розбої, побиття, зґвалтування і вбивства

Нагадаємо, раніше глава Мін'юсту Павло Петренко виступив за зміну "закону Савченко", зазначивши, що він не повинен застосовуватися до осіб, які вчинили насильницькі злочини (вбивства, зґвалтування, завдання тяжких тілесних ушкоджень). За його словами, відповідну законодавчу ініціативу можна внести до Верховної Ради від імені Президента Петра Порошенка або від Кабінету Міністрів.

З 24 грудня 2015 року, коли закон набув чинності, до 27 травня нормами закону скористалися 44,8 тис осіб.
6382 осіб звільнили від подальшого відбування покарання, в тому числі 5702 засуджених і 680 ув'язнених.

У квітні в Генпрокуратурі повідомили, що за "законом Савченко" на волю вийшли майже 6 тисяч осіб, засуджених за тяжкі злочини. У зв'язку з цим, Мін'юст та ГПУ виступають за зміни в законі. Сама Савченко висловилася проти змін до закону, назвавши його "правильним".

За "законом Савченко" звільнено 866 осіб, засуджених за умисне вбивство; 554 людини - за умисне тяжке тілесне ушкодження; 691 особу - за злочини, пов'язані з наркотиками; 1164 людини - за розбій; 906 осіб - за грабунок; 1490 осіб - за крадіжку; 15 осіб - за злочини проти основ національної безпеки.


Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!