Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

понеділок, 6 червня 2016 р.

ГПУ і судді не знають, скільки гвалтівників і вбивць вийшло на волю завдяки «Закону Савченко»

Генеральна прокуратура і Державна судова адміністрація не володіють інформацією про те, скільки засуджених за вбивство і згвалтування достроково вийшли на свободу завдяки так званому «Закону Савченко».

У відповіді на запити, підготовлені «Transparency International Україна», ГПУ і ДСА повідомили, що не володіють статистичними даними про кількість злочинців, достроково звільнених від покарання.

Нагадаємо, так званий «Закон Савченко» вступив в силу ще 24 грудня 2015 року та передбачає зарахування терміну попереднього ув'язнення в строк відбування покарання за схемою, згідно з якою один день в слідчому ізоляторі прирівнюється до двох днів у в'язниці.

Саме завдяки цьому закону достроково на свободу вже звільнилися скандально відомі екс-суддя Львівського апеляційного адмінсуду Ігор Зварич (засуджений за великий хабар) і екс-депутат Верховної Ради Віктор Лозінський, який відбував покарання за гратами за вчинене вбивство. Слідом за ними з в'язниць по всій Україні на волю виходять десятки грабіжників, розбійників, убивць і гвалтівників. Всім їм зараховують до строку відбування покарання час, проведений в СІЗО за коефіцієнтом 1: 2.

Місяць тому повідомлялося, що з моменту вступу в силу, закон був застосований до 40 тисяч ув'язнених - їм скоротили загальний термін «відсидки». Однак скільки з них вже вийшло на свободу за минулі півроку - поки не відомо.

У Генпрокуратурі повідомили «Transparency International Україна», що інформацією не володіють і порекомендували звертатися в Державну судову адміністрацію. Однак в ДСА також не володіють цими даними. Там на аналогічний запит «Transparency International Україна» відповіли, що такої статистики у них не ведеться.

Щоб відкрити відповідь Генеральної прокуратури, натисніть  ТУТ.

Як працює «Закон Савченко» можна проілюструвати на прикладі колишнього депутата з фракції БЮТ  Віктора Лозинського, який повинен був сидіти в тюрмі до 2020 року.

Отже, в кінці минулого року його однопартійці розробили так званий «Закон Савченко» (авторство приписується ув'язненої на той момент в Росії Надії Савченко), який прирівняв один день в СІЗО до двох днів в колонії. В результаті, час перебування Лозинського за гратами зменшилася на два роки. Іншими словами, пробувши за гратами - в СІЗО і колонії - приблизно шість років, вважається, що Лозинський вже відсидів вісім. А раз так, у адвокатів з'явилася можливість просити про умовно-дострокове звільнення, яке застосовується, якщо злочинець відбув 2/3 призначеного судом терміну.

За цією схемою адвокати Лозинського і домоглися дострокового звільнення свого клієнта.

У реєстрі судових рішень легко знайти інші приклади дострокового звільнення ув'язнених за тяжкі злочини.

В цілому, сотні таких засуджених, включаючи гвалтівників, вбивць і наркоторговців, за допомогою того ж закону помітно наблизили день свого звільнення.

Ось деякі приклади:

- засуджений  - за вбивство на 8,5 років (скоротили термін на півроку)
засуджений  - за вбивство з особливою жорстокістю і згвалтування спричинило тяжкі наслідки на 15 років (скоротили майже 5 місяців);
засуджений на 12 років за вбивство і грабіж (скоротили термін на півтора року);
засуджений на 7 років і 4 місяці за згвалтування «неприродним способом» і грабіж (скоротили майже на два роки);
засуджений на 14 років за вбивство і інші злочини (термін скорочений на 1 рік і 7 місяців);
засуджений за погрозу вбивства та легкі тілесні ушкодження на 2 роки (скоротили термін на 8 місяців);
засуджений за крадіжку на один рік (скоротили термін на три місяці);
засуджений на 10 років за нанесення тяжких тілесних ушкоджень (скоротили термін на рік);
 засуджений на 7 років за статтею «незаконне виробництво і торгівля наркотичними засобами» (скоротили термін на 2 роки і 2 місяці);
 засуджений на 10 років за розбій і вбивство (скоротили термін на 8 місяців);
 засуджений на 4 роки за крадіжку з проникненням (скоротили термін на півроку)
засуджений на 3,5 роки за крадіжку з проникненням (скоротили термін на 4 місяці);
засуджений на 4 роки за крадіжку автомобіля (скоротили на 5 місяців);
засуждений за «наркостатье» на 8 років (скоротили на 1,2 року);
засуждений на 10 років за нанесення тяжких тілесних ушкоджень (скоротили термін на 1,6 року);
засуждений  на 5 років і 3 місяці за крадіжку з проникненням (скоротили термін майже на один рік);
 засуждений  за групову крадіжку на 2 роки (зменшили термін на 2 місяці);
засуждений  за групове згвалтування на 7 років (зменшили термін на півроку);
-  засуждений за розбій на 7 років (скоротили на рік);
засуждений на 4 роки за грабіж із застосуванням насильства (скоротили на 8 місяців);
засуждений за грабіж із застосуванням насильства на 4 роки і 1 місяць (зменшили на 3 місяці);
 засуждений  за розбій на 8 років (скоротили на 8 місяців).
Серед тих, хто вже подав до суду заяву, але ще не винесено рішення по суті, можна знайти:
 засужденого  на 13 років за згвалтування в збоченій формі і вбивство своєї жертви;
 засудженого на 12 років за створення незаконних воєнізованих груп;
засужденого на 15 років за розбій і вбивство;
 засужденого на 9 років за вбивство;
засуджених до 10 років за розбій.

Раніше міністр юстиції Павло Петренко заявив, що запропонує депутату Надії Савченко внести правки в її закон, прирівняти один день, проведений засудженим в СІЗО, до двох днів ув'язнення в тюремній камері.

«Цей закон є правильним за своєю суттю і духом, бо люди, які роками перебувають в СІЗО без вироку суду, є невинними відповідно до нашої Конституції, але умови їх перебування набагато гірше, ніж умови перебування в колоніях уже злочинців, - сказав Петренко . - Єдине, що точно потрібно внести деякі технічні правки, і не давати можливості скористатися цією формулою злочинцям, які вчинили насильницькі злочини, вбили, згвалтували, були учасниками терористичних організацій ».

«Я думаю, що після повернення Надії в Україні, після її заяв, що вона активно почне працювати в парламенті, ми з нею проведемо з цього приводу консультації і внесемо відповідні технічні зміни», - сказав міністр юстиції Петренко.



Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!