Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

четвер, 7 квітня 2016 р.

6 способів зменшити витрати сім’ї

За останні два роки вартість товарів і послуг зросла щонайменше у три рази, а зарплати лишилися на рівні 2013-2014 року. Тому кожна сім'я стикається із питанням заощадження коштів."Знай" дізнався, як найбільш ефективно скоротити витрати із сімейного бюджету

Плануйте бюджет сім'ї до початку місяця
За кілька днів до початку нового місяця варто розпланувати основні витрати. Врахувати і оплату комунальних послуг, і витрати на пальне. А також — покупки харчів і побутової хімії.
- Уважно прогляньте календар. Відштовхуйтеся у витратах від нього. Наприклад, якщо в родича чи знайомого день народження, відкладіть гроші на покупку подарунка. Якщо наближається літо, а взуття зносилося, заплануйте покупку нового, - говорить "Знай" Тарас Радзівіл, фахівець із особистих фінансів.
Однак треба зробити все, щоб витрати за один місяць були меншими як мінімум на 10-15 відсотків за доходи.
Перед тим, як почати детально планувати сімейний бюджет всі витрати протягом трьох місяців записують у блокнот або спеціальну програму на мобільному телефоні.
- Три місяці це найвдаліший період для того, щоб зробити точний зріз всіх витрат. Адже зазвичай побутової хімії і круп вистачає більше ніж на один місяць, - каже Тарас Радзівіл.
Найефективнішим способом фінансового планування є розкладання по конвертах грошей, призначених для кожної статті витрат. Наприклад, в один — гроші на комунальні витрати, в інший — на подарунки і так далі.
Ходіть в магазин не частіше 3 разів на місяць


Чим частіше людина ходить у магазин, тим більше купує зайвого. Прийшовши за потрібними речами, бачить, що закінчилися крупи, напої, побутова хімія. У черзі на касі розуміє, що потрібна жувальна гумка.
- У магазин потрібно ходити не частіше 3 разів на місяць. Із собою потрібно брати список покупок, а також пакети. Люди, які не беруть їх із собою, за рік витрачають на поліетилен понад 400 гривень, - каже експерт.

Не робіть імпульсивних покупок


За статистикою "ОВБ Алфінанс-Україна", 70% людей, які мають борги на кредитних картках, схильні до імпульсивних покупок.
- Маркетологи роблять все, щоб людина якомога швидше вирішила придбати той чи інший товар. Ставлять на нього знижку тривалістю кілька днів, пишуть, що кількість речей обмежена тощо. Однак завжди треба керуватися здоровим глуздом. Не купуйте річ одразу. Як найшвидше — на наступний день. За 24 години можна перевірити, скільки така річ коштує в інтернеті, в інших магазинах, а також подумати — потрібна вона чи ні, - каже фахівець.
Найбільше до імпульсивних покупок схильні люди, що пересуваються містом кількома видами транспорту — автобусом, метро, маршруткою. Вони проходять у декілька разів більше точок із продажу дрібних товарів, ніж власники автомобілів. Багато з них купують собі каву на зупинці, сигарети та різні дрібниці в метро.
Контролюйте рахунок мобільного телефону й інтернету


Останні два роки мобільні оператори та інтрент-провайдери терплять збитки через те, що тарифи вони лишили приблизно такими, як і в 2014 році, а ось оновлення обладнання в гривневому еквіваленті за цей період подорожчалол утричі. Тому мережі в односторонньому порядку збільшують витрати кожного абонента на 7-15% у місяць — надають йому послугу кредиту, в односторонньому порядку збільшують тарифи, піднімають планку мінімального поповнення рахунку.
- Тому варто вести записи поповнення інтернету й телефону. Якщо витрати стають більшими, міняйте тарифний план, - радить Тарас.
Відмовтеся від шкідливих звичок і частих поїздок на авто


Всередньому курці витрачають близько 600 грн в місяць на сигарети. Люди, які звикли хочаб раз у тиждень купувати пиво та горілку — ще 50-70 грн.
- Не зважаючи на постійне підняття цін на пальне, люди все одно намотують у місяць зайві сотні кілометрів — їздять на машині в кіоск, до знайомих за кілька кілометрів. Всі автомобілі витрачають значно більше пального у міському режимі на понижених передачах. Тому за таке задоволення приходиться немало платити, - пояснює Тарас Радзівіл.
За його підрахунками, якщо людина їздить машиною лише на відстані понад 7-10 кілометрів, може зекономити 15% на пальному.
Розраховуйтеся в магазині готівкою


Більшість українців вже давно розраховується в магазинах, спортзалах, заправках платіжними картками. Однак така звичка сприяє більшим витратам коштів.
- Ви думаєте, чому всі мережі обладнали терміналами? Правильно, щоб люди більше витрачали. Готівку людина відчуває тактильно, електронні гроші — ні. Тому й легше з ними прощається, - пояснює спеціаліст.
Він радить знімати всю зарплату із картки і лише тоді витрачати. Так можна заощадити від 3 до 7% витрат за місяць.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!