Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

четвер, 26 травня 2016 р.

Експерти про українські в'язниці: тортури, вбивства та замовчування

Відмова у доступі міжнародним організаціям до місць позбавлення волі - це поганий сигнал для Заходу, заявив в ефірі радіостанції Голос Столиці політолог-міжнародник Антон Кучухідзе, а правозахисник Володимир Чемерис вважає, що через численні порушення прав людини українці матимуть великі проблеми з безвізовим режимом.

Делегація підкомітету ООН із запобігання тортурам перервала свій візит в Україну через те, що їй відмовили в доступі до кількох в'язниць. Представники міжнародної організації підозрюють, що не отримали доступ до тих місць, де СБУ катує людей.

Нагадаю, місія ООН повинна була працювати в Україні з 19 до 26 травня. Однак делегація вирішила поїхати раніше, тому що не вдалося виконати мандат в повній мірі через перешкоди української сторони.

Чи відповідають дійсності припущення представників ООН щодо тортур в українських в'язницях, свої дані в ефірі радіостанції Голос Столиці озвучив правозахисник, член президії Інституту «Республіка» Володимир Чемерис.

Відмова є порушенням міжнародних зобов'язань України чи ні?

- Безсумнівно, це порушення. Але питання в тому, що в нас відбуваються катування і це далеко не новина. Вони відбувались і раніше, про це є багато даних. Після «Майдану» нічого в цьому плані не змінилось і, думаю, навіть ситуація погіршилась. Звичайно, Україна підписала низку міжнародних документів, які полягають в тому, що не можна допускати жодних катувань. Україна не виконала свої міжнародні зобов’язання, а також є системні порушення прав людини в інших галузях. Наприклад, позавчора була заява представниці ОБСЄ із свободи слова Дуні Міятович щодо військових журналістів. І те, що франківський журналіст Руслан Коцаба був засуджений буквально на минулому тижні на 3,5 роки – це дуже негативний знак для України. Ми вже отримали через ці порушення негативний результат нідерландського референдуму. Можемо мати зрештою великі проблеми з безвізовим режимом, європейські країни все далі і далі відстрочують рішення.


Чи відомо, в які саме в’язниці не пустили представників ООН, в яких вони підозрюють, що відбуваються катування?

- На жаль, я не знаю конкретний список цих в’язниць, але ми мали багато повідомлень, що подібні речі відбуваються, в першу чергу, в СІЗО, в тому числі і Лук'янівському.

Наскільки це розумна поведінка з боку України не пускати місію ООН в місця, де є повідомлення про катування?

- Можна було б сказати одразу, що це нерозумна позиція. Але з іншого боку, треба розуміти, що, напевно, наші високі чиновники в так званих правоохоронних структурах вирішили, що краще все-таки не надавати зайвої інформації. І так я думаю, що буде певний скандал, при чому уже на рівні ООН щодо того, що не допустили її представників до в’язниці. А так би був скандал ще набагато більший. Мені здається, що у нас дуже велика проблема, коли з’явились нові люди в цих структурах, таких як СБУ, поліція і вони дійсно не розуміють, що таке права людини. Чому вони повинні відкривати двері перед представниками ООН, перед міжнародними правозахисними організаціями? Вони вважають, що вони прийшли боротись за щось. І для цього їм потрібно катувати людей. Ми можемо говорити про вбивства, не тільки про катування.

У вас є інформація, яка підтверджує такі повідомлення?

- Ви знаєте, можна говорити про всім відомі факти, наприклад, про вбивство журналіста Олеся Бузини. Якби до нього не відносились, але, наприклад, люди, які звинувачуються, абсолютно підставно звинувачуються, в цьому вбивстві, зараз знаходяться на свободі. Їх судять, але вони знаходяться на свободі. Я б сказав, що це великою мірою заохочення до вбивства.


Ви можете розказати про випадки вбивств саме в місцях ув’язнення?

- Я би зараз поостерігся називати конкретні прізвища, тому що справа все одно розглядається на рівні слідства. Я поки не можу казати про конкретні прізвища. Але в зоні проведення АТО сигнали про такі речі ми маємо.

Наскільки часто на рівні ООН відбуваються скандали через аналогічі випадки? Ви пам’ятаєте, щоб якась країна також не пустила місію ООН до своїх в’язниць і щоб після цього розгортався дипломатичний скандал?

-Так, є багато країн в світі, які допускають катування в себе у в'язницях. Я можу назвати приклад кількарічної давнини – це Білорусь. Взагалі там була припинена місія ОБСЄ свого часу. Крім того, це країни в більшості азіатські і африканські. Звичайно, такі речі піднімаються і коли правозахисні організації, і міжнародні об’єднання, такі як ОБСЄ, ООН мають таку інформацію, вони застосовують засоби виключно дипломатичні, з дипломатичними санкціями і т.д. Але я хочу сказати, щодо порушень в Україні в інших галузях громадянських прав говорилось багато в міжнародних організаціях. У нас, очевидно, тому, що є певні ознаки цензури і пропаганди в наших ЗМІ, ми мало знаємо про те, що в Європарламенті було слухання з приводу справи Коцаби, з приводу численних заяв і ОБСЄ, і Human Rights Watch щодо порушень громадянських прав в Україні. Я думаю, що все це не так просто – сказали і забули. Воно накопичується і може призвести до серйозних санкцій щодо України з боку міжнародних організацій.

Як відмова в доступі підкомітету ООН до українських в'язниць вплине на ставлення до України на міжнародній арені, в ефірі радіостанції 106 FM прокоментував політолог-міжнародник Антон Кучухідзе.

Як би ви охарактеризували цей випадок? Це може спровокувати серйозний дипломатичний скандал?

- Поки що до дипломатичного скандалу ще далеко, але перш за все це, - погана подія для іміджу України. Тобто, там було юридичне зобов'язання, взяте Україною ще в 2006 році, надавати доступ до в'язниць і проходити інші процедури. І це показало Україну як нестабільного партнера в плані виконання своїх міжнародних зобов'язань. На тлі того, що ми вкрай потребуємо політичної, фінансової і гуманітарної підтримки західних держав, це досить поганий сигнал Заходу про те, як Україна виконує свої зобов'язання. Я думаю, що дана тематика буде підхоплена, звичайно ж, РФ. І, як це неодноразово робилося, будуть підійматися подібного роду питання на засідання Радбезу ООН. Як нещодавно, пару місяців назад, ми бачили, як постійний представник РФ в Радбезі піднімав питання щодо непроведення розслідувань подій 2 травня в Одесі, і тим самим буде накопичуватися негатив. І це до того вже непростого становища України, і до того вже непростого відношенню до України, яке вже поступово досить довгий час формується на Заході, враховуючи те, що з вересня минулого року обмежений доступ до міжнародних фінансів для України, і політична криза затяглася. А тут ще додалося невиконання своїх міжнародних зобов'язань. Що стосується якихось санкцій, то поки що говорити про це рано.


У травні минулого року організація Amnesty International теж звинуватила СБУ в тортурах. Тоді цей скандал вдалося зам'яти. Проходить рівно рік, і ось черговий скандал. Уже з представниками ООН. Те, що один за одним ідуть подібні скандали, може призвести до вибуху міжнародного невдоволення?

- Міжнародне невдоволення вже є. Воно просто ще більше доповнюється і доповнює аргументи тих країн Заходу, які не впевнені, наскільки багато потрібно і наскільки довго потрібно підтримувати Україну. Що стосується інформаційної частини. Те, що СБУ не відразу відповідає. Це ясна річ, це все-таки спеціальна служба, і там певні особливості роботи. Вони проводять спецоперації. Але мене турбує, як міжнародника, інше - те, що поки-що я не бачив заяви МЗС України. Хоча б реакція МЗС України повинна бути в плані, що «це непорозуміння», або з якою-небудь ще аргументацією. Або прес-реліз з тим, що «передаються документи, ми будемо контактувати з представниками ООН з даного питання»... А так з боку України повне мовчання. Тобто, тим самим, грубо кажучи, МЗС змогло би відстрочити час подання відповіді від СБУ, тобто, можна було так інституційно це обіграти.

Нагадаємо, Кабінет міністрів ліквідував територіальні органи Державної пенітенціарної служби України та створив їх в системі Міністерства юстиції. Міністр відомства Павло Петренко заявив, що 2016 рік стане роком початку реформи пенітенціарної служби. Наприклад, чиновник планує відмовитися від в'язниць, утримання яких економічно недоцільне.

Екс-глава Державної пенітенціарної служби Сергій Старенький в ефірі радіостанції Голос Столиці назвав тюремну реформу «аферою». Основна мета якої, на його думку, розпродаж майна.

Експерт Харківської правозахисної групи Андрій Діденко ефірі радіостанції 106 FM заявив, що в результаті реформи Пенітенціарна служба втратила самостійність. Він докладно розповів про те, як буде проходити ліквідація відомства і скорочення в'язниць.

Читайте також:


Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!