Про мене

Моє фото
Ковель, Волинська, Ukraine
просто жінка і мама.

БЛОГ АРТЮШЕНКО ГАЛИНИ

неділю, 22 травня 2016 р.

Вимога носити високі підбори на роботі — порушення закону, — юристка

Чи може порушення дрес-коду стати причиною, аби роботодавець звільнив підлеглого? У яких сферах в Україні вимоги щодо зовнішнього вигляду працівників є найбільш жорсткими?

Говоримо з юристкою та екс-начальницею обласного управління Національної служби посередництва і примирення Лідією Гончарук, а телефоном долучається HR порталу «Робота UA» Тетяна Пашкіна. З’ясовуємо, чи може роботодавець звільнити підлеглого за недотримання норм дрес-коду, а також як це питання регулює ТКУ.

Євгенія Гончарук: Чи регулює ТК питання дрес-коду?

Лідія Гончарук: У ТК нема прямої норми, яка зобов’язує носити працівника певну форму одягу. Інше питання — спецодяг. Але це стосується сфери захисту умов праці, а передбачається у випадку шкідливих умов праці. Роботодавець повинен сам забезпечити умови виконання трудових обов’язків для працівника, надавши йому цей одяг. Це закріплено у ТКУ. Поняття «дрес-код» у трудовому кодексі України нема.

dsc08223.jpg

Лідія Гончарук // «Громадське радіо»
Лідія Гончарук
Авторські права: 
«Громадське радіо»
Євгенія Гончарук: Але як може регулюватись зовнішній вигляд працівника? Це може бути вказано у трудовому договорі чи словесно?

Лідія Гончарук: Трудовий договір передбачає угоду сторін про певний об’єм робіт та обов’язків, а роботодавець повинен оплатити їх.

Євген Павлюковський: Але роботодавці можуть посилатись саме на те, що неналежний вигляд може бути невиконанням певних обов’язків.

Лідія Гончарук: ТК містить положення, що угоди повинні відповідати нормам трудового законодавства, зокрема нормам ТК. Є положення (ст. 9) про те, що, якщо договір погіршує стан працівника, він є незаконним.

Євген Павлюковський: Якщо жінці, яка працює чи влаштовується на роботу, роботодавець говорить про якісь нововведення стосовно дрес-коду, — це незаконно?

Лідія Гончарук: Так. Коли працівник влаштовується, має знати про умови праці, обов’язки, місце роботи, гарантії. Те саме стосується і дрес-коду. Роботодавець в процесі роботи не може вимагати змін умов роботи працівника. Про це потрібно попередити заздалегідь, зміни повинні узгоджуватись.

Євгенія Гончарук: Чи відмова носити підбори може стати причиною звільнення?

Євген Павлюковський: І як роботодавець буде аргументувати це?

Лідія Гончарук: У ТК чітко передбачено, коли роботодавець може звільнити працівника. Згадок, що причиною цього може стати відмова носити підбори чи спідницю певної довжини, нема.

Якщо ваша робота полягає у тому, щоб носити підбори, — тоді так. Тоді це буде невиконання обов‘язків. Це можуть бути, наприклад, моделі.

Найбільш жорсткий дрес-код у сфері фінансових послуг.
Євген Павлюковський: З нами на зв’язку є HR порталу «Робота UA» Тетяна Пашкіна. У яких сферах в Україні дрес-код найбільш жорсткий?

Тетяна Пашкіна: Дрес-код існує у багатьох сферах. Іноді він знайомий нам під назвою «уніформа». У діловому світі теж існує своя. Найбільш жорсткий дрес-код у сфері фінансових послуг: банківська система, страхові компанії, фінансові консультанти, юридичні послуги. Це історично склалося, аби люди, що будуть співпрацювати з працівниками, бачили яка солідна компанія з ними працює. Але за останні роки дрес-код став більш «лагідним», аніж 20-30 років тому.

Євген Павлюковський: Наскільки дрес-код є обов’язковою умовою для працівника?

Тетяна Пашкіна: Усе зав’язане на клієнтах. В багатьох компаніях, особливо іноземних, є документація, кодекс корпоративної етики, у яких прописується, який одяг ми маємо носити, у які дні, чому. Тому людина або має носити цей одяг у цій компанії, або вибрати іншу.

Євгенія Гончарук: А якщо говорити про секретарок, працівників рецепції?

Тетяна Пашкіна: Усе залежить від компанії. Є ситуації, коли у секретарок є офіційна уніформа — це костюм. Інколи такого нема. Це може бути у креативних чи IT-компаніях.

Євген Павлюковський: Як часто роботодавці прагнуть бачити на певній посаді особу конкретної статі?

Тетяна Пашкіна: На нашому сайті ми говоримо, що такі вимоги (статі, віку) — дискримінація. Але буває, що адміністратор рецепції має приймати воду в бутлях. Працювати дівчині там незручно.

Євгенія Гончарук: Бували випадки позовів від працівників за дискримінаційні моменти?

Тетяна Пашкіна: Ні. У нас не дуже досконала юридична система у цьому сенсі. Роботодавець ніколи не напише, що вибір був дискримінаційним. Здобувач теж не піде до суду, бо не знає, яке законодавство може залучити.

Євгенія Гончарук: Чи у наших реаліях вдалось би довести, що носіння підборів викликало проблеми зі здоров’ям?

Лідія Гончарук: Думаю, можна. Інша справа, які будуть наслідки такого рішення. У ТК є розділ, де визначено вимоги щодо охорони праці робітників. Враховуючи, що лікарі не рекомендують носити довго взуття на високих підборах, вимога носити таке взуття більше двох-трьох годин — недотримання законодавства щодо охорони здоров’я.

Немає коментарів:

Дописати коментар

ШАНОВНІ ЧИТАЧІ МОГО БЛОГУ!
Візьміть участь в обговоренні публікації. Напишіть будь-ласка свою думку з приводу Вами прочитаного. Внесіть свої пропозиції, побажання. Я завжди залишаю за собою право видаляти висловлювання із вживанням нецензурної лексики і зневаги на адресу авторів та героїв матеріалів.
Щиро дякую!